Maanstand opzoeken / arribada verwachting najaar

  • JoseL

    Hoi,

    Al meerdere jaren lees ik in het najaar de berichten mee over arribada's bij Playa Ostional. Dit jaar zijn wij eind augustus / begin september in Costa Rica en staan de schildpadden hoog op ons ‘wenslijstje’. Op internet probeer ik te achterhalen wanneer deze te verwachten zijn, maar ik kom er niet uit. Als ik bijvoorbeeld via deze site de maanstand achterhaal (http://www.timeanddate.com/worldclock/astronomy.html?n=225&month=9&year=2014&obj=moon&afl=-11&day=1) en vergelijk met meldingen van arribada's in voorgaande jaren, dan klopt er niets van het verband tussen ‘laatste kwartier’ en een arribada.

    Ik weet dat het de natuur is, maar we gaan toch die kant op en de route staat nu nog niet helemaal vast… is er iemand van jullie die snapt hoe je het beste kunt inschatten wanneer de vele schildpadden verwacht kunnen worden? Ook via de sites van de natuurparken (vb http://www.costarica-nationalparks.com/ostionalwildliferefuge.html) kom ik er niet uit.

    Als er nog iemand een tip heeft voor een leuk hotel in de buurt van Ostional (we reizen met een 3jarige) dan is dat van harte welkom! Wat we vooral niet willen is een ‘amerikaans’ hotel. Ter vergelijking: reserveringen bij Tipi Jungla, Rio Tico safarilodge en Fidelito ranch zijn al gemaakt, de vakantie is voor ons dus bij voorbaat al geslaagd ;)

    Dank voor het meedenken!

  • Johan van O

    Hier is de facebookpagina van ostional.

    Normaal is het vierde kwartier op 2 september.

    https://www.facebook.com/pages/Estacion-Biomarina-Arribadas-Ostional/206681589347490

    Johan

    http://www.costaricaopmaat.nl

  • JoseL

    Hoi Johan,

    Dank voor je reactie, Facebook is ook wel een goede bron van info. De laatste arribada's vergeleken met de maanstanden op die dagen en gekeken naar de dagen dat wij in Nicoya staan… jammer maar helaas weinig kans op een arribada :(

    Groetjes,

    José

  • Mario en Manon

    Hallo José,

    Volgens de berekeningen die bij ons bekend zijn, is de kans op een arribada tijdens de periode die jullie hier zijn niet groot. Er wordt een arribada verwacht op 17 augustus en op 16 september. Het zou kunnen zijn dat ‘El Niño’ (een klimaatverschijnsel) dit jaar invloed zal hebben op deze voorspelde data waardoor een arribada misschien een week eerder of later komt. Je kunt via de Facebook-site, die Johan noemde, de updates blijven checken. Helaas is de kans voor jullie om baby-schildpadden te zien ook niet erg groot. Al kan het zijn dat ‘El Niño’ hier ook wel invloed op zal hebben. Er is natuurlijk altijd een kans één of meerdere exemplaren aan land te zien komen.

    Groetjes, succes met de planning en tot ziens!

    Mario en Manon

    www.tipijungla.com

  • JoseL

    Hi,

    Helaas helaas, tot die conclusie kwam ik ook… erg jammer! Na de ‘schildpaddentour’ en het spartelende baby-schildpadje dat we jaren geleden op het strand van Tortuguero zagen en een blik op de ‘vivero’ bij jullie op het strand, leek het meemaken van een arribada ons de ultieme schildpaddenbelevenis. We houden de Facebook pagina's wel in de gaten en wie weet mogen we nog eens zo'n prachtig dier op het strand tegenkomen.

    We zullen toch richting Ostional reizen, dus als er iemand een tip heeft voor een hotel in dit gebied dan is dat van harte welkom!

    Groetjes,

    José

  • Anja en Otto

    In september komen schildpadden het strand opgekropen bij Playa Tortuga.

    Dat is bij Ojochal.

    Bij het turtle centrum van Ojochal krijg je meer informatie.

    Turtle Conservatory and Marine Wildlife Preserve, Ojochal, kantoor gelegen aan de weg naar Playa Tortuga.

    Anja en Otto

    Ojochal

    www.elmonofeliz.com

  • JoseL

    Dankjewel Anja en Otto, daar gaan we zeker ook informeren!

  • Wendy

    Hallo,

    Mijn man en ik zijn van 25 augustus tot 18 september in CR. De schildpadden staan ook hoog op ons lijstje, deze wilden we in Ojochal opzoeken. Van de arribada hadden we nog nooit gehoord, maar lijkt ons zeer indrukwekkend! Is de arribada alleen op playa Ostional te zien of ook ergens anders? Zo ja, wanneer wordt de arribada daar dan verwacht?

    Playa Ostinal ligt namelijk niet echt op onze route.

    Groetjes Wendy

  • Ruud en Odette, Costa Rica

    Voor iedereen die nu of in de komende maanden Costa Rica bezoekt:

    http://www.ticotimes.net/2014/06/18/thousands-of-sea-turtles-arrive-on-playa-ostional

    Mocht je in de gelegenheid zijn een arribada bij te wonen, DOEN ! Een hele bijzondere ervaring.

    Veel plezier in Costa Rica! Groeten,

    Ruud en Odette, Playas del Coco, Costa Rica

    http://www.smartmovecr.com

  • Bart

    Hoi Jose,

    Wij hebben ons ook nog eens verdiept in de Arribada's bij Ostional. De meeste informatie sites zeggen dat de Arribada's rondom maanstand “laatste kwartier” plaats vinden en +/- 3 dagen duren. Volgens de deze facebookpagina (https://www.facebook.com/Asociacion.Guias.Ostional) heb ik achterhaald wanneer de Arribada's hebben plaats gevonden vanaf juli 2013 t/m juli 2014 en dit uitgezet tegen de maanstand.

    Start arribada:

    18-07-2013 = 11 dagen voor het laatste kwartier

    27-08-2013 = 1 dag voor het laatste kwartier (opmerking: kleine Arribada)

    30-09-2013 = 3 dagen na het laatste kwartier (opmerking: zeer grote Arribada)

    27-10-2013 = op het laatste kwartier

    26-11-2013 = 1 dag na het laatste kwartier

    28-12-2013 = 3 dagen na het laatste kwartier

    ??-01-2014 = geen info beschikbaar

    22-02-2014 = op het laatste kwartier

    27-03-2014 = 3 dagen na het laatste kwartier

    23-04-2014 = 1 dag na het laatste kwartier

    21-05-2014 = op het laatste kwartier

    15-06-2014 = 5 dagen voor het laatste kwartier

    08-07-2014 = 11 dagen voor het laatste kwartier

    Gezien bovenstaande informatie lijkt het erop dat de schildpadden in de maanden juni en juli een beetje van de leg zijn, maar verder klopt het wel dat de Arribada's rondom de maanstand “laatste kwartier” plaats vinden.

    Maanstand “laatste kwartier” Costa Rica 2014:

    19 juli 2014

    17 augustus 2014

    16 september 2014

    15 oktober 2014

    14 november 2014

    14 december 2014

    Ik denk dat wij 16 september naar Ostional gaan en hopen dat we de Arriba “op tijd” plaats vind (18 september vliegen we naar huis :( ). Verder maar gewoon die facebookpagina in de gaten houden.

    Groetjes Bart en Wendy