Paspoort

  • Elly

    Paspoort !!!

    Ik heb een gewone paspoort zonder irisscan en vingerafdruk, kan ik die gewoon gebruiken?

    Elly

  • yve

    Ja hoor, die irisscan en vingerafdruk maken ze op de luchthaven in de USA.

  • Anja en Otto

    Het moderne Nederlandse paspoort heeft binnenin één bladzijde die hard geplastificeerd is, met op de achterzijde van die geplastificeerde bladzijde jouw foto in reliefdruk.

    Dat paspoort is geldig voor reizen naar Costa Rica en/of via de USA.

    Voor een verblijf korter dan 90 dagen hoef je geen visum te hebben. Heb je een geldig paspoort en retourticket dan krijg je bij aankomst een toeristenvisum in het paspoort gestempeld. Je moet in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal 30 dagen ná terugkomst in Nederland geldig is. Heb je geen Nederlands paspoort, maar een paspoort van een ander land, informeer dan bij de ambassade van dat land.

    Veel vluchten naar Costa Rica maken een tussenstop in de USA.. Zowel baby's als kinderen moeten over een eigen paspoort te beschikken. Doe je koffer niet op slot. Koffers worden geopend en zonodig worden sloten geforceerd en kapot gemaakt. Men stelt zich daarbij niet aansprakelijk voor eventuele schade. Doe een riem, band of stuk touw om je koffer heen. Etenswaren moeten in een degelijke en originele verpakking zitten. Je mag geen fruit en vleeswaren bij je hebben als je via de USA vliegt.

    Als je reist naar of via de USA, dan ontvang je in het vliegtuig onder andere een groene kaart die ingevuld moet worden. Er wordt ook gevraagd het adres in te vullen waar je zult verblijven in de USA. Vul daar in: TRANSIT TO COSTA RICA. Zorg er voor dat je de kaarten duidelijk en zonder fouten of doorhalingen invult. Houdt een spiekbriefje bij de hand waarop je paspoortnummer en je vluchtnummer staat, dan is de kaart verder makkelijk in te vullen.

    Voor reizen via de USA ( ook al ben je er maar 2 uurtjes): je moet voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” in vullen op de website van ESTA. Doe dit enkele weken voor vertrek. Zonder een goedgekeurde visa waiver kun je geweigerd worden. Je krijgt via deze site ook een melding als het allemaal akkoord is.

    Goede reis!

    Anja en Otto

    www.elmonofeliz.com