Leishmania opgelopen in costa rica

  • Niels

    Hoi,

    Ik verbaasde me over het feit dat er nog geen onderwerpen bestaan over Leishmania op het costa rica forum. Helaas ben ik dan de eerste. In juli - augustus hebben we met de auto een mooie reis door costa rica gedaan. We zijn op vele plekken geweest behalve corcovado. Nu zijn we ruim 2 maanden thuis en blijkt dat we allebei plekken hebben die maar niet weg willen gaan. Deze plekken zijn pas na 2 manden zichtbaar geworden en wisten eerst niet wat het was. Het gaat hoogst waarschijnlijk om cutane leishmaniasis. Een parasiet die wordt overgedragen door zandvliegen. De plekken zijn nu 2-3 cm groot, het ziet er echt niet uit en zal waarschijnlijk blijvende littekens geven. Als vastgesteld is wat het precies is worden we behandeld met antibiotica.

    Het is me een raadsel waar in costa rica we dit hebben opgelopen, we zijn altijd erg voorzichtig als het gaat om muggen: muskieten net, DEET en lange mouwen bij schemer. Zijn er meer mensen die dit wel eens hebben opgelopen in costa rica? En hoe ging de behandeling?

    Groet Niels

  • Paul

    Dag Niels,

    Zelf kom ik ruim 30 jaar in CR, zelfs één maal 6 maanden. En heb tijdens mijn opleiding (tropische landbouw) ook scholing gehad over tropische ziekten. En ben relatief erg voorzichtig in CR. Maar zandvliegen vermijd je niet zo makkelijk.

    In al die tijd heb ik zelf nooit iets gehoord over Leishmania. Ik ben dus én verbaasd en ook bezorgd. Op dit forum mekker ik altijd over dengue (knokkelkoorts) als iemand over malaria vragen stelt. Omdat aan denge in de lokale media wél aandacht wordt gegeven.

    Ik zal mijn vrienden in CR (inclusief een arts) bevragen over Leishmania. En bij een zinvol antwoord hierop verder posten. Voorlopig bedankt voor je posting, al kan ik je nu niet verder helpen aan info. Misschien dat een migrant al iets meer weet?

    Groeten en beterschap,

    Paul

    ( de oude)

  • Niels

    Hey Paul,

    Bedankt voor je post. Ben benieuwd of ze in CR meer wetem over deze parasiet, en vooral welke behandeling goed werkt. Maandag weten we meer over wat er in onze huid zit. We zijn in goede handen bij het AMC waar de tropen specialisten zitten. Verder zijn we niet ziek en voelen we ons verder prima, ik denk dat viscerale Leishmania dan wel uitgesloten kan worden (hoop ik!).

    Onze dermatoloog zei dat hij vorige week ook een jongen heeft doorgestuurd naar de tropenarts die ook recent in CR is geweest met vergelijkbare plekken. Misschien toch niet zo heel zeldzaam, Leishmania in CR?

    Groet Niels

  • Chris

    Ik heb laatst over de Dengue geschreven http://cjschoo.wordpress.com/2011/08/28/voorkom-dengue-als-u-reist/ en de manier waarop je deze moet vermijden het is de zelfde manier die je gebruikt tegen deze andere gastheer welke je beschrijft. Preventie: bestrijden van de gastheer, gesloten kleding dragen, muskieten netten, DEET, permethrine geïmpregneerde kleding. Daar komt nog bij dat als je bij een of andere plaats komt waar men dieren opvangt vaak de dieren zandvlooien hebben en als je deze dan ook nog eens mag vast houden (wat leuk is) worden deze vaak overgedragen ook de zwerfhonden aan het strand zitten vol dus kijk uit wat je doet.Leishmaniasis is in het algemeen een zoönose: de mens is niet een natuurlijke gastheer (Leishmania tropica en L. donovani uitgezonderd), de infectie wordt van dieren (vooral honden, hondachtigen en knaagdieren, maar ook hoefdieren, luiaarden, apen) op de mens overgebracht, waarbij de sandfly de factor is.

    Lees alles over dit onderwerp op http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ltxt/Leishmaniasis.htm

    Chris

    http://cjschoo.wordpress.com/

  • Anja en Otto

    Op 7 september jl. is er ook een dergelijke vraag gesteld onder de naam: vreemde vraag. Kijk maar met de zoekfunctie.

    Misschien vergelijkbaar?

    Otto en Anja

    Ojochal de Osa

    www.elmonofeliz.com

  • Paul

    Chris, ik ben gisteren ook gelijk even gaan “Googlen”.

    De variant van de ziekte die Niels beschrijft (mucocutane Leishmania) zou niet door de zandvliegen van het strand worden overgebracht. Maar door een ander soort zandvliegen. Ook in zandvliegen schijnt verschil te zijn …

    Als je de actuele kaart ziet met voorkomen Leishmania is CR blanco in 2002:

    Voorkomen Leishmaniasis

    Echter: op internet is te lezen dat er b.v. serieus wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar Leishmania in CR, en dat dit verder onderzocht is in 2003 ( ver van de kust in San Carlos). Zie kaartje op pagina 12. Onderzoek 2003 San Carlos

    Niels heeft er niets meer aan maar ook b.v. in Texas meldt men lokaal geinfecteerde mensen in 2007:

    http://www.upi.com/Science_News/2007/09/15/Infectious-skin-disease-found-in-Texas/UPI-56461189832507/

    M.a.w. OF er Leishmania in CR is, is voor mij geen vraag meer.

    Niels verhaal en bovenstaand onderzoek zijn duidelijk. Ik hoop met je Niels dat het de relatief “zachte” variant is: de zweren zien er dan nog ernstig uit!!!

    Groet,

    Paul

    (de oude)

  • Paul

    Dag Anja en Otto,

    Klopt, zelfs de diagnose Leishmania is genoemd, door Nikwo, is me toen compleet ontgaan.

    http://costarica.startpagina.nl/prikbord/14530490/14709525/re-vreemde-vraag#msg-14709525

    Misschien moeten jullie eens bij de lokale Ebais ( Pto. Cortez?) navragen of het vaker voorkomt?

    Paul

    (de oude)

  • Ruud & Odette, Costa Rica

    Zandvliegenzandvlooien komen niet alleen aan het strand voor, dat is een misvatting. Ook elders in het land komen zandvliegen voor (lokaal “Purruja” genoemd). Soms is er maandenlang geen last van de beesten, soms heb je er ineens een tijd lang last van op sommige plaatsen.

    Misschien - en nu ga ik wellicht rare taal uitkramen - hebben lokaal wonende mensen er minder last van, reageren ze minder heftig op beten van zandvlooien (ik heb ook af en toe wel eens een plekje) omdat de huid veranderd, dikker wordt, als je hier langer woont of omdat de resistentie tegen bepaalde infecties groeit. Zoals gezegd, misschien klinkt dat raar, maar voor muggenbeten gaat het zeker op. Kijk maar eens hoeveel toeristen er rondlopen met muggen-/insectenbeten en hoeveel lokale mensen je ziet met dezelfde hoeveelheid beten (en mensen die lokaal wonen, gebruiken echt niet meer of minder insectensprays).

    Daarmee is het niet gezegd dat er geen probleem zou zijn met Leishmania, alleen lokaal hoor je er zelden of nooit iets over. Ik zou je dan ook niets kunnen vertellen over behandelingswijzen. Ik kan je hooguit een tip geven over preventie. “Men” zegt dat zandvlooien/vliegen niet kunnen landen (en dus niet kunnen prikken) als je je benen insmeert met baby-olie. Kleffe bedoening natuurlijk en hoe lang baby-olie in de tropische temperaturen blijft zitten, weet ik ook niet. Maar niet geschoten is altijd mis.

    Veel succes met de behandeling en laten we hopen dat de “blijvende” herinnering aan CR niet eeuwig zichtbaar blijft.

    Groeten,

    Ruud en Odette, Playas del Coco, Costa Rica

  • Paul

    Dan even wat feiten:

    Het ministerie van gezondheid in CR heeft ook voor Leishmanias alle netjes bijgehouden:

    Per sexe per leeftijdsklasse week 1-25 in 2011: ( Let op groot Excel bestand van 7,5 Mb)

    http://www.ministeriodesalud.go.cr/index.php/inicio-vigilancia-salud-consulta-base-datos-ms/doc_download/1215-registro-de-enfermedades-de-notificacion-colectiva-al-ministerio-de-salud-semana-1-a-25-del-2011

    Totaal 837 gevallen Leishmania. Op een bevolking van 4 miljoen. In een half jaar GEMELD en gediagnostiseerd (?).

    Voor Niels en anderen: qua aantal vergelijkbaar met malaria in CR. Wat als laag wordt gezien.

    Ouderen hebben het inderdaad ( zie Ruud & Odette ) minder vaak van jongeren. MAAR er zijn natuurlijk veel jongeren in CR, daar is in deze getallen niet voor gecorrigeerd, dus statistisch is hier geen betrouwbare conclusie te trekken.

    Aantallen zijn NIET hoog qua voorkomen maar wel vette pech als je het krijgt.

    Groet,

    Paul

    (de oude)

  • Paul

    Dag Niels,

    Volgens onderstaande info, die er betrouwbaar uitziet, is AMC inderdaad een de aangewezen behandelaar voor Leishmania:

    http://www.parasitologie.nl/index.php?id=116#behandeling

    Groet en sterkte a.s. week!

    Paul

    ( de oude )