wereldstekker....

  • Jane

    Nog een vraagje, Ik heb een wereldstekker van de ANWB gekocht met een geaard stopcontact. Kan iemand mij vertellen of deze goed is? Ik heb op een site voor wereldwijde stopcontacten gekeken. Daarop stond dat er 2 platte pinnentjes voor het stopcontact nodig zijn in CR. Op mijn wereldstekker zitten 2 platte pinnentjes en een ronde lange daarboven….

    Beetje moeilijk uitleggen, maar ik vraag me af of mijn stekker dus wel goed is??

  • Rian

    Hoi Jane, ik ben geen electra specialist hoor, ik denk dat je stekker goed is voor geaarde stopcontacten, maar hoe het zonder randaarde zit weet ik niet.

    Misschien kan een van de wijze mensen die in CR wonen en zoveel info verstrekken op deze supersite je antwoord geven??????

    Wanneer ga je trouwens en hoe lang? Wij 24 februari, tijd kan me niet snel genoeg gaan Rian

  • Paul

    Kijk eens op http://www.lei-chipamerikasite.nl/informatie.html

    Zoek dan op stekker. Zie daar het plaatje.

    DIt is een amerikaanse stekker. En die gebruiken ze (ook) in CR.

    Let op! Je meegenomen apparatuur moet wel 110 Volt aankunnen.

    In Nederland is dat 230 Volt.

    Succes,

    Paul

  • Jane

    Ik heb even gekeken op de site…. kom er nog niet echt uit.

    Op deze site heb ik gekeken.

    http://users.pandora.be/worldstandards/electricity.htm

    Ik heb nu type B, maar op de site van Paul staat een Type A……? Kan ik die van mij nu gebruiken??

    Daarnaast kwam ik op zijn site tegen dat zij apparaten waar opstaat 230V- 50 H

    aanraden niet mee te nemen. Nou heb ik zojuist een nieuwe batterij oplader gekocht waar dit opstaat. Is die niet te gebruiken in CR?

    Ik ga aankomende vrijdag naar CR!!!

  • Paul

    Hoi Jane,

    De site http://www.lei-chipamerikasite.nl/informatie.html is van iemand anders maar ik verwijs ernaar omdat er een foto van een CR/amerikaanse stekker op staat. Dat praat makkelijker dan pinnetje zus en zo :-)

    Je hebt te maken met TWEE aanpassingen: de stekker en het voltage. In principe werkt Nederlands spul op 230Volt. Jouw batterijlader zal in principe NIET laden in CR omdat hij dan 0,6 volt in plaats van 1.20 volt spanning geeft aan de penlight batterijen. Soms zit er wel een schakelaar op om tussen 110-230 volt te schakelen. Dan is hij wel bruikbaar.

    Maar er is een troost, sinds een jaar op 5 kennen de Costaricanen OOK oplaadbare batterijen en is een lader voor ca. $10 te koop in CR. Koop je er dan 1 die OOK 230V kan dan heb je er in Nederland ook wat aan….

    Succes,

    paul

  • Jane

    En hoe zit het met de pinnetjes bij type a en b?

    Ik heb type B is die ook bruikbaar in CR, aangezien type A aanbevolen wordt hier op het forum?

  • Paul

    Type A zoals op de Belgische site is de juiste. Het B type is met randaarde, de ronde pin is dan de aarde. Is NIET gebruikelijk in CR, men is daar ook in het algemeen wat makkelijker met stroom, draait de draden in elkaar om een kabel te verlengen, stukje tape eromheen, niet helemaal de NEN norm zoals we die in Nederland hanteren. :-)

    Randaarde is in CR NIET gebruikelijk. Is die ronde pin vast in je adapter? Zo ja dan is hij niet zo bruikbaar. Een tweede troost. Een los stekkertje kost bijna niks in CR, Met een zakmes zet je die zo aan je batterijlader. Hotels hebben ook altijd wel wat gereedschap….

    Succes,

    Paul

  • costaklaus

    Hallo, in Costa Rica gibt es in Eisenwarengeschäften (ferreteria) für 50 Cent Anpassungsstücke für europäische Stecker. Viele Ladegeräte z.B. für Kameras tragen die Aufschrift AC-Input: 100-230 Volt, die funktionieren in Costa Rica. Wenn das Gerät nur für 230 Volt ist, gibt es in Elektrogeschäften oder Chinaläden Spannungswandler bis 50 Watt für circa 6 Eur. Für einen Haartrockner z.B. ist nicht unbedingt ein Spannungswandler erforderlich, er läuft nur etwas langsamer.

    Saludos

    costaklaus - www.costaricaweb.de

  • Paul

    Het verhaal van Costaklaus is erg gedetailleerd en compleet! Bedankt!

    Groet,

    Paul

  • Jane

    Dankjewel voor jullie tips!

    Ik ben helemaal op de hoogte !

    Jane