Veilgheid, het weer en andere wetenswaardigheden

  • Anja en Otto

    Veilgheid, het weer en andere wetenswaardigheden.

    Dit is een update van oudere datum.

    Costa Rica is een veilig en mooi land voor toeristen. Net als elk ander land in de wereld wordt ook Costa Rica geconfronteerd met vragen rond veiligheid en openbare orde van zowel haar eigen burgers als de bezoekende toeristen. Veelal blijkt dat met enkele eenvoudige adviezen toeristen al een belangrijk aantal problemen kunnen voorkomen.

    1. Identificatie door middel van een kopie van een reisdocument is beperkt toegestaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat je kunt volstaan met een kopie van het paspoort als je dagtripjes maakt vanuit een centraal punt of een deel van de dag op het strand doorbrengt. Maak een scan van je paspoort, print dit uit op fotopapier, laat het plastificeren en je hebt een uitstekend identificatiebewijs. Het originele paspoort kan dan in het hotel achterblijven, maar let er wel op dat het in verzekerde bewaring wordt gegeven (zoals hotelkluis receptie). Als je het originele paspoort meedraagt, doe dit dan op een onopvallende plaats, bij voorkeur in een niet zichtbare en platte zak op het lichaam. Zorg ook voor kopieën van andere belangrijke documenten (rijbewijs, credit cards, etc) en berg die separaat op, bijvoorbeeld bij de verzekeringspapieren, samen met de telefoonnummers die je moet kiezen om gestolen of verloren bankpassen of credit cards te blokkeren. Stuur naar je eigen Hotmail adres een lijstje of scan van je paspoort en bankpassen, e-mail ticket. Die kun je dan eventueel weer uitprinten bij verlies of diefstal.

    De ANWB kent een dienst waarbij je een telefoonnummer moet bellen bij de ANWB die er dan voor zorgen dat al je creditcards onmiddellijk worden geblokkeerd.

    Een Nederlands of Belgisch paspoort moet nog 1 dag geldig zijn op de dag van vertrek naar huis. Reis je via de USA dan is het noodzakelijk dat je paspoort nog geldig is op de dag van vertrek. Print dit zonodig uit en laat het de douaneman zien.

    Bij vertrek uit Costa Rica moet je op het vliegveld U$28 p.p. betalen, aan de balie helemaal rechts in de grote vertrekhal. Daar kun je al je Colones kwijt en eventueel cash of met credicard bijpassen. Je krijgt een formuliertje die je moet invullen alvorens je naar de balie loopt van jouw vliegtuigmaatschappij.

    2. Let altijd op wat er om je heen gebeurd. Draag geen opvallende juwelen en probeer het opvallend rondlopen met bijvoorbeeld een grote camera in drukke ruimten (markten e.d.) te vermijden. Iemand die op honderden meters afstand al herkend wordt als toerist, trekt mensen aan die van toeristen wijzer willen worden. Draag in drukke ruimten of stadscentra een eventuele rugzak op de buik.

    3. Reis bij voorkeur niet ‘s nachts, niet met de bus of met een huurauto. De wegen zijn meestal niet verlicht, het is er pikdonker, er lopen soms koeien en paarden op straat, fietsers zonder licht of wandelaar zonder een zaklamp. Probeer te vermijden dat je ’s nachts of in de vroege ochtend wordt afgezet of moet wachten bij het Coca Cola (busstation in San José) of andere busstations in het centrum van San José.

    4. Leg reistassen met waardepapieren en geld nooit in een bagagerek in een bus. Draag het op zak of, beter nog, in een niet zichtbare zak op het lichaam. Zet je zware bagage zelf in het bagageruim van de bus of blijf erbij staan totdat de chauffeur dit doet, laat geen tassen in de bus achter bij een tussenstop en let erop welke bagage uit het bagageruim van de bus wordt gehaald bij een tussenstop indien je zelf nog verder moet reizen. We kennen genoeg voorbeelden waarbij tassen uit het bagagerek boven je hoofd zijn gestolen ( gewoon waar je bij zit!) of uit het bagageruim.

    Draag ook geen kostbare kettingen als je in drukke grote steden bent, het is voor gekomen dat de ketting van je hals afgerukt wordt.

    5. Parkeer altijd op goed verlichte, bij voorkeur bewaakte parkeerruimten en laat iemand voor een paar honderd colones op je auto letten.

    6. Net zoals in Nederland bestaan er ook in Costa Rica helaas slechte mensen. Als je bedreigd wordt door iemand met een wapen, bedenk dan dat je leven veel meer waard is dan alles wat je bij je hebt. Gelukkig komt dit zeer zelden voor.

    7. Rij altijd met taxi's met een gele driehoek of in San José een van de zogeheten Taxis Unidos (oranje van kleur) die naar en van de luchthaven rijden. Let erop dat de taxi een meter (maría) heeft en vraag de chauffeur, indien nodig, de meter aan te zetten. Indien de taxi geen meter heeft, spreek dan van tevoren een prijs af. Als je een hotelkamer hebt besproken in of rondom San José en de taxichauffeur beweert dat het hotel al vol is: niet geloven, de taxichauffeur wil je dan naar een hotel brengen waar deze taxichauffeur commissie krijgt voor het brengen van nieuwe gasten.

    8. Betaal zo veel mogelijk in Colones om slechte wisselkoersen in winkels te voorkomen. Hotels hanteren meestal wel de goede wisselkoers. Wissel geen geld op het vliegveld, daar word je flink afgezet! IEr is wel een ATM machine op het vliegveld. n Costa Rica zijn veel ATM machines beschikbaar waar je geld kunt pinnen. Ga bij voorkeur overdag en met een medetoerist, die je vertrouwt, pinnen en let er net als in Nederland op dat men niet kan meelezen als je de Pincode intikt. Per keer niet meer dan 100.000 Colones pinnen, je kunt wel diverse keren achter elkaar pinnen. Met je pinpas kun je soms ook in de bank geld opnemen. Daar zijn echter meestal lange rijen wachtenden voor het loket. Neem je paspoort mee als je geld opneemt binnen de bank.

    De Rabo Bank heeft per 1 juli 2012 alle pinpassen standaard geblokkerd tegen pinnen buiten Europa. Dus die blokkade opheffen voordat je naar Costa Rica reist via de website van de Rabo of bij de bank zelf.

    9. Huurauto's moeten in vrijwel alle gevallen met een creditcard afgerekend worden. Uw creditcardnummer wordt op het huurcontract vermeld en geeft de verhuurder het recht schade, aan de huurauto of boetes van uw creditcard rekening af te halen. Indien van een huurauto gebruikt wordt gemaakt, controleer dan, alvorens bij de autoverhuurder weg te rijden, de gehele auto, laat aantekeningen of foto's maken van beschadigingen, let ook goed op de banden. Mocht je onverhoopt tóch een lekke band krijgen, bedenk dan dat dit misschien het werk is van mensen met verkeerde bedoelingen, die vervolgens ook onmiddellijk hun hulp aanbieden. Sla de hulp op vriendelijke wijze af of pas goed op je spullen (of sluit de wagen goed af), indien je besluit wél van de hulp gebruik te maken. Let op de spullen in de achterbak, indien het reservewiel eruit gehaald moet worden. Deze truc wordt de laatste tijd nogal eens toegepast rondom het vliegveld waar eerst je band wordt lekgeprikt door de 1 ste persoon en waarna persoon 2 je aanbiedt je te helpen met het verwisselen van de band waarna persoon 3 je tas steelt uit de auto. Pas goed op.

    Als je onderweg wordt aangehouden door de corrupte verkeerspolitie omdat je te hard hebt gereden komt het regelmatig voor dat ze je bang maken door te zeggen dat ze je rijbewijs moeten afpakken. Vervolgens stellen ze voor dat je ze 50 dollar betaalt. Ga hier niet op in, verwijs alle boetes naar het autoverhuurbedrijf. Niet betalen dus aan de corrupte politie agent.

    Het is voorgekomen dat toeristen na thuiskomst geconfronteerd werden met (soms forse) naheffingen op de voor de huur van de auto gebruikte creditkaart. Het betrof verrichte reparaties i.v.m. schade die in een enkel geval in het geheel niet bestond of die ineens vele malen groter uitviel dan de werkelijk opgelopen schade. (d.w.z. er werd op kosten van de nietsvermoedende toerist achteraf maar meteen een aantal andere reparaties uitgevoerd). Bij het inleveren van de auto de huurauto dus weer helemaal nalopen, samen met de autoverhuurder. Laat de verhuurder tekenen voor goede ontvangst van de huurauto. Wees hierop bedacht!

    Auto's gehuurd via het internet via een in Nederland of België autoverhuurbedrijf bieden soms goede auto-verzekeringen aan. Krijg je in Costa Rica schade dan zul je in de meeste gevallen eerst de schade of verlies van de auto moeten betalen en dan kun je, eenmaal weer thuisgekomen die schade claimen bij de verzekeringsmaatschappij. Hopenlijk krijg je dan alles terugbetaald. Want sommige verzekeringen eisen dat je alleen op geasfalteerde wegen mag rijden, en dat is natuurlijk vrijwel onmogelijk in Costa Rica.

    Houd je aan de maximum snelheid, rij niet over een doorgetrokken streep, veiligheidsgordels altijd om hebben. Misschien overbodig te zeggen, maar als je ook maar twee kilometer te hard rijd kan je al veel geld kosten. LIJSTJE MET BOETES Meldt onmiddellijk bij jouw autoverhuurbedrijf als je een bekeuring hebt gekregen. Als je vind dat de boete onterecht is moet je het autoverhuurbedrijf (schriftelijk) opdracht geven, na ontvangst van de boete bij het autoverhuurbedrijf, hiertegen binnen 10 dagen in beroep te gaan.

    Een Nederlands of Belgisch rijbewijs is gedurende de eerst 90 dagen van je verblijf in Costa Rica geldig. De zogenaamde “internationale rijbewijzen” die ze bij de ANWB verkopen zijn hier ongeldig.

    10. Van tijd tot tijd worden wij geconfronteerd met gasten die nog niet al te lang een nieuwe creditcard ontvangen hebben en er in Costa Rica achterkomen dat bij het huren van een auto er een reservering gemaakt wordt voor de borg en de huur van de auto. Vaak wordt hier de limiet van de nieuwe creditcard al overschreden en heeft men de nodige problemen om dat alsnog te regelen.

    Dus indien je naar Costa Rica wilt gaan en je bent van plan hier een auto te huren, kijk dan voor alle zekerheid even de uitgave limiet na van de creditcard om nare verrassingen te voorkomen.

    11. Indien je via de USA reist, is niet handig je koffers op slot te doen. De douane in de USA breekt namelijk de koffers gewoon open, ook al heb je TSA slotjes. Doe een riem om je bagage heen, eventueel met een makkelijk vervangbaar slotje. Ook de speciale slotjes die door de douane te openen zijn worden vaak kapot gemaakt. Niet doen dus. Waarom moet de koffer op slot? iemand die kwaad wil maakt een koffer die goed op slot zit in 5 seconden open. Ik ben al heel wat keren via de USA gereisd en er is nog nooit wat uit mijn koffer gehaald.

    12. Even een kleine mededeling voor de reizigers die naar kaarten zoeken !!

    Er zijn kaarten gemaakt van de volgende plaatsen :

    Jaco beach, Tamarindo, Fortuna/Arenal en omgeving, Manuel Antonio en Quepos.

    deze zijn te vinden op internet op het volgende adres

    www.crmaps.com handig om er een kopie van te maken en mee te nemen kun je snel de juiste weg vinden.

    Superhandig vind ik deze site waar je vertrekplek en aankomstplek invoert en je krijgt een routebeschrijving.

    13. Indien je via de USA vliegt: je moet een Nederlandse paspoort hebben voorzien zijn van een irisscan en vingerafdrukken. Momenteel worden alle paspoorten hiervan voorzien. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben en mogen dus niet mee op het paspoort van de ouders.' Paspoort moet nog geldig zijn op de dag van vertrek uit de USA.

    Verder moet je minimaal drie dagen vóór vertrek een formulier invullen via het internet: ESTA PROGRAMMA De kosten bedragen sinds september 2010 U$14 per aanvraag en de aanvraag is, na goedkeuring, twee jaar geldig voor meerdere reizen naar of via de USA, zolang je hetzelfde paspoort gebruikt.

    ESTA heet dat programma. Doe je dit niet dan wordt je in de USA geweigerd. Ook bij terugkeer via de USA moet je 72 uur voor vertrek je weer melden via deze website. In noodgevallen kan dat ook vlak voor vertrek. Neem een kopie mee van de goedkeuring van ESTA, er kan naar gevraagd worden. Nederlanders en Belgen moeten een paspoort hebben waarvan de verloopdatum valt ná vertrek uit de USA. Maar voor Costa Rica geldt dat het paspoort nog 1 dag geldig moet zijn na vertrek uit Costa Rica.

    Pas heel goed op je paspoort, want sinds november 2012 duurt het drie weken voordat je bij de ambassade in Costa Rica een nieuw paspoort kunt krijgen. Een noodpaspoort duurt twee weken en een “laissez-passer” ( een met de hand geschreven papier) duurt twee dagen. Maar als je via de USA reist moet je een geldig paspoort hebben. (Je moet met een nieuw paspoort ook weer opnieuw ESTA aanvragen). Je paspoort verliezen=een extra lange vakantie. Ben je daar voor verzekerd?

    Voor diegene die met Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vliegen: je mag nog maar 1 koffer meenemen van maximaal 23 kilo, lengte+breedte+hoogte van de koffer maximaal 158cm. Daarnaast mag je een klein tas als handbagage meenemen. Tegen betaling ( ongeveer $70-$120) mag je per reis een extra koffer van 23kg meenemen als je dat 24 uur vooraf bij het online inchecken aangeeft. Het is flink veel duurder als je de extra koffer pas aangeeft bij het inchecken op het vliegveld.

    14. Reis je met de bus, kijk dan eens op deze hele handige site waar alle bus-tijden in staan.

    15. Mobiele telefoons met KPN abonnement werken ook in Costa Rica. Bedenk echter dat in Costa Rica de stopcontacten voor opladers Amerikaans zijn en er 110 Volt uit komt. Je betaalt ongeveer 2,50 Euro per minuuut voor een gesprek naar Nederland. SMS-en kan ook.

    Tegenwoordig kun je in Costa Rica bij de ICE-kantoren een prepaid SIM-kaart (GSM) kopen. Op het vliegveld van San José is ook een ICE-kantoor. Kost $6,- met 100 minuten beltegoed naar lokale nummers. Je herkent de verkooppunten van prepaid kaarten aan de naam Kölbi

    Denk eens aan het programma Skype. Daarmee kun je vanuit Costa Rica naar alle telefoonnummers in Nederland of Belgie bellen voor nog geen 2 cent per minuut naar een vast nummer in NL. Bijna overal vind je internetcafé's waar je met je meegebrachte koptelefoon via het internet/Skype naar huis kunt bellen.

    16. Inentingen: neem tenminste 6 weken voor vertrek contact op met je huisarts of de GGD als je er zeker van wilt zijn. KLM Travel Health Clinic adviseert inentingen DTP en Hepatitis A. Kijk eens op www.klmhealthservices.nl/reizen/tc.htm

    Malariatabletten zijn niet nodig tenzij je naar risicogebieden in Panama en in het uiterste zuid-oosten van Costa Rica wilt gaan, daar waar alleen maar een paar indianen wonen in het midden van de jungle. Reis je via Colombia dan moet je een bewijs van inenting hebben tegen Gele Koorts.

    17. Als je nieuwsgierig bent naar het weer; kijk op www.imn.ac.cr/

    Het weer in Costa Rica is in geen enkel opzicht te vergelijken met het weer in Nederland of België.

    Als het in Nederland of België gaat regenen dan koelt het meteen af en wordt het somber. In Costa Rica valt er gewoon een bui regen en daarna klaart het weer op en gaat de zon schijnen. Het is maar zelden dat het een hele dag regent.

    Costa Rica kent acht microklimaten. Elk klimaat heeft een ander soort weer, aan de kusten is het tropisch warm, in de bergen kan het 's avonds koud en mistig zijn en is een trui of vest erg prettig. In de Centrale Vallei, waar San José en de andere grote steden liggen, heerst een “eeuwige lente”, meestal is het daar tussen 20 en 25 graden.

    De droge tijd is van december tot mei, de regentijd vanaf mei tot en met november. Aan de Caribische kust kan het net andersom zijn.

    In de droge tijd kan het in het noord westen van Costa Rica heel erg droog zijn, bomen en planten zijn kaal, het is erg stoffig. In het zuid westen wil het soms nog wel eens een beetje regenen waardoor alles mooi groen blijft.

    In de regentijd, oftewel de groene tijd, begint normaal gesproken de dag met zonneschijn en moet je goed opletten niet te verbranden. De straling is hier in Costa Rica erg sterk. Neem goede zonnebrandolie mee en zet een pet of hoed op je hoofd. In de loop van de middag begint het te regenen. Soms blijft het echter de hele dag droog en soms begint het ‘s morgens al te regenen. Vooral in het regenwoud kan het natuurlijk flink regenen, de naam zegt het al. Maar als het dan regent is het niet koud (behalve boven in de bergen in het nevelwoud), neem een poncho mee of maak gebruik van een paraplu en je kunt gewoon doorgaan met genieten van de prachtige natuur van Costa Rica. Als het ’s avonds regent koelt het lekker af en is het overal heerlijk fris.

    Tijdens de regentijd komen ook periodes voor van een of twee weken, waarin het helemaal niet regent, de zogenoemde “kleine zomer”. Dit is meestal in de periode medio juli - medio augustus.

    Eind september en oktober zijn de maanden waarin tropische orkanen die door de Caribische zee stormen invloed uit kunnen oefenen op het weer in Costa Rica. Het komt zelden voor dat de orkaan zelf Costa Rica treft. Maar door de kern (lage druk) van die orkanen in de Caribische zee worden wolkenmassa's vanuit de Pacific aangezogen. Deze wolkenmassa's botsen tegen de bergen van Costa Rica en laten vervolgens hun water vallen in de vorm van heel veel regen. Je zult hier bijna nooit van die toestanden meemaken zoals je op de tv ziet in de USA en Cuba. Alleen veel regen en maar weinig wind. Wegen worden modderpoelen, rivieren stromen over. Gelukkig komt dat niet zo vaak voor.

    Gek genoeg kan het dan aan de Caribische kant van Costa Rica mooi droog weer zijn. Via allerlei websites kun je zien hoe het weer in Costa Rica is. Soms zie je dan grote wolkpartijen boven Costa Rica hangen, en/of wordt er regen en onweer voorspeld. Maar dat zegt weinig over het weer waar jij je op dat moment bevind. In het ene dorp kan het regenen, terwijl het in het dorp 10 km. verderop droog is.

    18. Stroom is hier 110Volt en 60 Herz. Stekkers met platte pinnen.

    19.Costa Rica kent eigenlijk geen streekgerechten, het eten is hier tamelijk eenvoudig, maar wel gezond en voedzaam.

    Het ontbijt bestaat altijd uit een Gallo Pinto. Dat is gebakken rijst met als ingredienten bruine bonen, kruiden en saus. Daar wordt dan een tortilla bij geserveerd, roerei of gebakken banaan en zure room.

    De middagmaaltijd is de hoofdmaaltijd. Ook dan wordt er steevast rijst gegeten. De “casado” is overal verkrijgbaar. “Casado”komt af van het woord “getrouwd zijn”. Een casado is dus de maaltijd zoals je het thuis ook gewend bent: rijst met bruine bonen, een stukje vis, vlees of kip en groentes. Of een bak vol met een soort van soep, vol met grote stukken aardappel, kool en andere groentes en een stuk vlees. Verder heb je de “arrozes”, d.w.z. rijst met kip, rijst met vlees, rijst met garnalen, rijst met vis. Vaak geserveerd met frietjes (als groente) en sla.

    Aardappels, groente en vlees, zoals we dat in België of Nederland kennen, hebben ze hier niet. Aardappels wordt beschouwd als een groente.

    's Avonds wordt er weer gegeten, maar niet meer zo veel als 's middags. Meestal rijst met wat groentes en en een stukje vlees of vis.

    De Tico's zullen je eigenlijk nooit uitnodigen om 's avonds bij ze te komen eten. Dat gebeurt maar zelden. Wél zullen ze je uitnodigen voor een BBQ op het strand of in een park of ze nodigen je uit om te gaan eten bij restaurant.

    Er bestaan natuurlijk wel bepaalde specialiteiten, maar die vind je niet in de restaurants. Met name de vrouwen van boven de 40 kennen nog de recepten uit grootmoeders tijd, met bakbanaan en rijst, combinaties van mais met kip enz.

    Rond de kersttijd worden hier “tamales” gegeten. Dat is een maismeel-massa met daarin groentes en varkensvlees verwerkt, verpakt in bananenblad.

    Families en vrienden delen ze onderling uit en natuurlijk worden de makers van de tamales dan geprezen om hun bijzonder lekkere tamales.

    Gallo Pinto, arroz con pollo en arroz con camarones zijn zelfs in blik te krijgen!

    In Costa Rica heb je natuurlijk veel buitenlandse restaurants, waar je vooral veel pizza kunt eten. Maar er zijn ook Chinese restaurants met gerechten die in België of Nederland er wel heel anders uit zien.

    In de plaats waar wij wonen hebben we bijvoorbeeld naast diverse Costaricaanse restaurants ook een Indonesisch restaurant, een Frans restaurant, een Duits restaurant, een Italiaans restaurant, en een Canadees restaurant waar je ook Thais kunt eten. Daarnaast een Franse bakker die o.a. stokbroodjes en croissants, gevuld met chocolade of rozijnen verkoopt.

    Uit eten gaan is in verhouding tot de prijzen van Nederlandse restaurants niet duur. Een eenvoudige doch voedzame maaltijd kost ongeveer 5 dollar.

    20. Muggen enzo..

    In een tropisch land zijn er altijd muggen. Ze zijn het meest actief tegen zonsondergang. Neem een goede antimuggen olie of melk mee, met deet er in. Dat is de beste bescherming tegen die kleine beestjes. Ga je het bos in draag dan een lange luchtige broek. De mug die dengue (knokkelkoorts) verspreidt komt vooral voor in gebieden waar ze het met de hygiene niet zo nauw nemen, waar autobanden, lege flessen en blikjes zomaar worden weggegooid, plekken met kleine poeltjes. Daar broeden deze muskieten hun eieren uit. Rondom hotels is het meestal schoon en opgeruimd en is de kans erg klein dat ze daar voorkomen. Klamboes meenemen is eigenlijk niet nodig tenzij je van plan bent om alleen maar naar basic hotels te gaan waar geen gaas voor de ramen zit, geen ventilator of airco aanwezig is en de muggen vrij naar binnen kunnen vliegen. In elke supermarkt kun je deet kopen in flesjes of in spuitbussen.

    21. En wil je alvast wat Spaans leren: kijk dan op cursus.taal.info/moodle/ of http://educatie.ntr.nl/cursusspaans/ voor een gratis cursus Spaans.

    22. IN GEVAL VAN NOOD: bel 911 vanaf elke telefoon!

    En je zult zien dat er in Costa Rica onzettend veel heel aardige, vriendelijke en behulpzame mensen zijn die elke toerist graag op weg helpen!

    Veel plezier

    Anja en Otto

    www.elmonofeliz.com

    ON FACEBOOK

  • Edwin

    “Uit eten gaan is in verhouding tot de prijzen van Nederlandse restaurants niet duur. Een eenvoudige doch voedzame maaltijd kost ongeveer 5 dollar. ”

    Mag ik effe lachen?

    Een eenvoudige maaltijd in CR kost voor 2 personen plus een lokaal biertje, ongeveer 40 tot 60 $

    en aub niet komen met: de dollar is schuld.

    CR is van alle landen in midden amerika het duurste, tijden van 5 € zijn al jaren voorbij.

    Ze zijn nu op een punt gekomen in CR waar ook Spanje, Italie en Griekenland al waren, ze denken dat toeristen blijven komen hoe hoog de prijzen ook zijn.

    Dit is niet het geval, veel mensen die ik ken keren CR de rug toe, omdat het gewoon niet normaal is wat hier gebeurd de laatste jaren.

    Een mooie natuur vind je ook in andere delen van de wereld, en dit alleen is niet genoeg om een paar duizend Km te vliegen.

    Het is overal onveilig, lees maar na waar je overal moet oppassen in dit artikel, de mensen lachen niet meer en zijn erg arrogant geworden.

    De hotelkamers bieden een standaard die de laatste 10 jaar niet is veranderd, buiten de prijzen dan. (70-120$ per nacht)

    in een land waar de normale man een maandloon heeft van 600$ is dit alles andere als toerist vriendelijk.

    Dat jullie graag reklame willen maken is logisch, jullie moeten ook eten, maar blijf wel bij de feiten.

    Costa Rica is mooi, maar veel te duur geworden de laatste jaren, en geloof me ik was hier al vaker maar dit jaar voor het laatst.

    Groetjes

    Edwin

  • Johan van O

    Beste Edwin,

    Je moet dit verhaal echt op een zuur moment hebben geschreven.

    Ik mag al 9 jaar in dit prachtige land wonen. En de mensen zijn nog net zo vriendelijk als 9 jaar geleden.

    Costa Rica staat dan ook nog steeds in de top met de meest gelukkige mensen ter wereld.

    Costa Rica is nog steeds het meest veilige land in midden en zuid Amerika.

    Ik voel me veiliger in San José dan in Amsterdam, Natuurlijk ook hier gebeurt weleens iets,

    Maar vergelijkbaar met Nederland is het hier een stuk rustiger.

    Wat de kosten betreft heb je voor een deel gelijk.

    Ga je naar een dure supermarkt, de Automercado vergelijkbaar met AH dan betaal je bijna dezelfde

    prijzen als in Nederland. Ga je naar een goedkope supermarkt bijvoorbeeld Pali dan ben je een

    stuk voordeliger uit dan bij de Lidl in Nederland.

    En wil je nog goedkoper shoppen ga dan naar de lokale pulperia of een markt.

    Uit eten kan best nog. Voor zo´n 3000 colones heb ik een casado bij mijn favoriete restaurant om de hoek.

    Dat is dus iets meer dan US$6. Je kunt ook gaan eten bij één van die buitenlandse ketens of in

    een 4* restaurant of in een duur hotel. Ja, dan betaal ik ook jouw genoemde prijzen.

    Het is een prachtig land waarbij 30 % van het land beschermd natuurgebied is en elk jaar wordt dit meer.

    Natuurlijk is het een Latijns Amerikaans land. Mañana mañana. Bureaucratisch en ook is er veel corruptie.

    Maar dit blijft niet verborgen. De pers zit er bovenop. En elke corruptieve daad wordt door de pers tot het bot uitgezocht.

    Tot en met de bonnetjes worden die in de landelijke kranten gepubliceerd.

    Costa Rica is net een dorp. Niets blijft verborgen.

    En om nog eens terug te komen op de kosten. Voor 1 euro heb je een liter benzine. Kom daar in Nederland maar eens om.

    Kortom ik woon hier nog steeds met veel plezier. Ondanks mijn werk is elke dag voor mij net als in een vakantie. Mooi weer, vriendelijke mensen,

    een prachtige natuur en mooie stranden. En dat alles voor een redelijke prijs.

    Johan

  • Colibri

    Beste Edwin,

    Voor een deel heb je wel gelijk en voor een veel groter deel heb je ongelijk. $ 30,- p/p voor een eenvoudige maaltijd is lariekoek, die prijs betaal je in de betere restaurants, maar wat betaal je voor een dergelijke maaltijd in Nederland in een vergelijkbaar restaurant? Veel en veel meer. Een voorbeeld: net buiten La Fortuna kun je de lekkerste biefstuk (300 gr) eten van denk ik heel Costa Rica, de prijs voor deze maaltijd $ 14,-, probeer dat eens te vinden in Nederland waar je meestal een biefstukje krijgt van 100 gr en zeker geen runderhaas zoals hier. Tel daar 1 of 2 drankjes bij op en dan nog kom je niet op jouw 40 dollar voor 2 personen.

    In diverse soda´s overal door het hele land kun je eten tussen de 5 en 8 dollar. Een heerlijk vers gemaakt vruchtensapje heb je meestal voor rond de 2 dollar.

    Costa Rica is geen derde wereld land, al geven ze zich daar graag voor uit. De levensstandaard bij Escazu (San José) is vergelijkbaar met het niveau in Noorwegen is enige jaren geleden gebleken, dat uit zich in een winkelcentrum Multiplaza dat ook in Nederland niet zou misstaan.

    Natuurlijk is Costa Rica niet goedkoop, maar het hangt er ook van af waar je naar toe gaat en welke hotels je opzoekt. Je kunt hier ook naar het Hilton voor meer dan $ 300,- per nacht, de standaard en service is vergelijkbaar met ieder ander Hilton hotel. Zoek je daarentegen iets dieper en dit forum biedt met zijn onvolprezen zoekfunctie een schat aan informatie dan kom je terecht bij andere hotels cq bed & breakfasts die een prima kamer bieden tussen de 40 en 60 dollar al dan niet inclusief ontbijt.

    Ik woon vrijwel 15 jaar in dit land en heb persoonlijk nog nooit last gehad van enige criminaliteit hier en ik ben zeker niet paranoia en kom op veel plaatsen in dit land. Wel geldt dat je in het donker beter niet op bepaalde plaatsen kunt komen, maar dat geldt overal ter wereld. Mijn moeder is ruim 40 jaar geleden op klaarlichte dag beroofd op een centraal station in Nederland en niemand die een hand uitstak zoals gewoonlijk.

    Kortom Costa Rica is aanzienlijk duurder geworden dat is een feit, maar dat neemt niet weg dat als je je iets meer verdiept en je goed oriënteert je een prima vakantie kunt hebben voor een normale prijs.

    Helaas willen veel Nederlanders altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en dat valt niet mee zeker als je niet de moeite neemt je eerst goed te oriënteren voor je op pad gaat. Er zijn meer dan genoeg leuke locaties te vinden om je tijd te vullen. Als je de weg weet kun je een prachtige dag hebben aan een schone rivier, je roostert je maaltijd op de meegenomen barbecue. Kosten vrijwel niets alleen de maaltijd en de drankjes.

    Veel plezier in “mijn” prachtige Costa Rica

    Jan

    www.elcolibri47.com

  • Mario

    Oeps!

    Hier wil een Costa Ricaan even het woord voeren. Misschien wel één van de meest trotse Costa Ricanen ter wereld met een Nederlandse Nationaliteit. Mijn land is niet perfect maar wat maakt me zo trots? Ik kan veel dingen opnoemen…maar zal me beperken tot twee aspecten.

    Gelukkig maar investeert mijn land niet in dit

    http://www.tipijungla.com/wp-content/uploads/2013/01/tanque-de-guerra.jpg

    of dit http://www.tipijungla.com/wp-content/uploads/2013/01/apache.jpg

    Maar wel in dit

    http://www.tipijungla.com/wp-content/uploads/2013/01/clases.jpg

    en dit

    http://www.tipijungla.com/wp-content/uploads/2013/01/medicina.jpg

    Ondanks dat mijn land niet behoort tot de rijkste landen van de wereld staat het onderwijs en de medische zorg wel op het niveau van een rijk land. Het geld dat zou geïnvesteerd kunnen worden aan oorlogsmateriaal wordt besteed aan bovengenoemde aspecten.

    Twee jaar achterelkaar is Costa Rica het land met de gelukkigste mensen ter wereld. Met 8.000 colones per maand (omgerekend 12 euro) kan het hoofd van het gezin zichzelf, zijn vrouw en kinderen een ziekenkostenverzekering garanderen. Laatst ontmoette ik een docent van een schooltje met slechts één kind op haar schooltje. Hoe komt dat, vroeg ik. Ze vertelde dat onderwijs een recht is van ieder kind en de regering er alles aan moet doen om het kind waar hij/zij woont dit te bieden. Het kind woonde ver weg van de dichtstbijzijnde school.

    Eind december beëindigde Wim, een Nederlandse wereldfietser, die ik in Costa Rica heb ontmoet zijn bijna twee jaar durende tocht van Canada naar Vuurland. Aan het chatten met hem stelde ik hem een paar vragen. Welke waren de meest veilige landen? Costa Rica noemde hij als het land waar hij zich het veiligst had gevoeld. En de duurste in Latijns-Amerika? Het antwoord ging over de meeste ontwikkelde landen. Costa Rica stond op deze lijst maar was zeker niet de duurste. Grappig is dat Wim's telefoon na Kerst in Nederland (een week nadat hij terug was in zijn land) gestolen werd. Deze had hij gedurende zijn lange reis met zijn fiets door de Latijns-Amerikaanse landen gebruikt.

    Toevallig ging ik gisteren met vier andere Nederlanders lunchen bij een restaurantje (Soda) aan de kant de snelweg Costanera Sur. Wij hadden heerlijk gegeten: rijst met bonen, kip in saus, gebakken banaan en maistortilla’s. Wij dronken allemaal een colaatje. Het totaalbedrag voor ons vijven was $28. Plekken waar je heerlijk en voor weinig geld kunt eten vind je in het hele land.

    Pura Vida!

    Mario Rodolfo Montenegro Espinoza (100% Tico met een vleugje Nederlands)

  • Ruud en Odette, Costa Rica

    Tja Edwin,

    Het spijt me, maar ook wij sluiten ons aan bij de eerdere schrijvers.

    Het leven wordt duurder, ook in Costa Rica. Net als in de buurlanden. Net als in Europa. Ook in Costa Rica wordt het leven er niet goedkoper op, het zou onzin zijn om dat te ontkennen. Maar als je een beetje verder kijkt, je een beetje verdiept in dingen, kun je ook hier nog op een alleszins betaalbare manier wonen en vakantie vieren.

    Ook wij kunnen hier nog steeds voor zo'n 3000 colones een casado eten bij een soda. Zelfs in ons eigen dorp, al zijn daar de restaurantprijzen méér ingesteld op toeristen, die meestal wat meer willen neertellen voor een wat luxere maaltijd en een wat gezelliger ogend restaurant. Je bent tenslotte op vakantie. Niet iedereen wil immers tijdens zijn vakantie in een eenvoudige soda aan een (soms plastic) tafeltje met eenvoudige, niet altijd even comfortabele (soms plastic) stoeltjes zitten, met niet-gezellige verlichting en de televisie standaard een tikje te hard.

    Als wij door ons eigen land - Costa Rica dus, sinds een jaartje of 12,5 - reizen, overnachten we nog steeds in hotels en cabina's met prijzen tussen U$ 40-60, soms een uitschieter naar U$80 en beschikken dan over een prima kamer met eigen badkamer. Je moet soms even verder zoeken, soms accepteren dat je iets verder van het centrum zit, voor ons is de aanwezigheid van een zwembad niet nodig, maar hotels en cabina's zijn er nog steeds in een betaalbare klasse te vinden. En mijn Tico-landgenoten met die lage inkomens? Velen van hen kunnen nog steeds op vakantie, want zij overnachten met meerdere mensen - de familie - op een kamer, gebruiken de kamer alleen als plek om te slapen en geven niet zoveel om luxe en comfort op vakantie. In tegenstelling tot de Europese mentaliteit vindt de gemiddelde Tico het gezellig om in stapelbedden met de hele familie een kamer te delen. Kun je lekker tot in de kleine uurtjes nog even met elkaar kletsen. Dat dat soort kamers goedkoper is (per persoon) dan de kamers die de gemiddelde Europese vakantieganger zoekt,…tja, dat zal je niet verbazen.

    Zelfs ‘s avonds voel ik me als vrouw veilig als ik alleen over straat loop. Maar net als toen ik nog in Amsterdam woonde (en grotere en kleinere Europese steden bezocht), mijd ik buurten en straten waarvan het afgeraden wordt om ’s avonds alleen te lopen. Waarom zou je het opzoeken. Ik voel me veilig als ik eens een avondje, of meerdere dagen, alleen thuis ben. Misschien ben ik wel zo gelukkig om in een dorp in een rustige provincie te wonen, waar de grootsteedse problematiek nog niet aan de orde is, maar ook in de hoofdstad voel ik me niet onveilig. Ik ben er heus niet blind voor dat er ook in Costa Rica criminaliteit bestaat, voornamelijk kleine criminaliteit, maar ik ben op heel wat andere plekken op de wereld geweest, waar ik me beduidend minder prettig en zeker minder veilig voelde.

    Als ik over straat loop, in mijn eigen dorp, maar ook elders, waar men mij niet kent, word ik altijd vriendelijk begroet, ook door onbekenden. Misschien scheelt het dat ik, nét als de Tica's en Tico's, mensen vriendelijk aankijk, glimlach en ze groet. Dat ik dat in het Spaans doe, helpt wellicht, maar ze zien éérst de glimlach en dan pas horen ze dat ik Spaans spreekt. Al zou het zelfs alleen maar “Buenos dias” , “buenas tardes” of “buenas noches” zijn, dan is men al tevreden dat ik de moeite zou hebben genomen om het te proberen in het Spaans. En die glimlach….ach, die opent óveral deuren.

    Het spjit me, Edwin, dat zijn míjn feiten. Voor het geval je denkt dat ook wij alleen reclame proberen te maken: wij zijn niet van toerisme afhankelijk voor onze inkomsten.

    Jammer dat jouw ervaringen de afgelopen jaren zo zijn veranderd. We hopen dat ándere vakantiebestemmingen, die je zal gaan bezoeken, je nog datzelfde gevoel zullen gaan geven als je tijdens je bezoeken aan Costa Rica in het verleden hebt gevoeld.

    Saludos,

    Ruud en Odette, Playas del Coco, Costa Rica

    http://www.smartmovecr.com

  • Chris

    Beste Edwin,

    Ben vele malen in C.R geweest de laatste 20 jaar.helaas ben ik het met een aantal dingen met jou eens.

    Maar je ziet het al aan de andere reacties,negatief commentaar is niet gewenst,half in C.R wonend nederland krijg je over je heen.

    Misschien dat zij die regelmatig C.R bezoeken de veranderingen wel opmerken,zij die daar wonen niet.

    MvG

    Chris

    .Edwin Schreef:

    ——————————————————-

    > "Uit eten gaan is in verhouding tot de prijzen van

    > Nederlandse restaurants niet duur. Een eenvoudige

    > doch voedzame maaltijd kost ongeveer 5 dollar. "

    >

    > Mag ik effe lachen?

    > Een eenvoudige maaltijd in CR kost voor 2 personen

    > plus een lokaal biertje, ongeveer 40 tot 60 $

    > en aub niet komen met: de dollar is schuld.

    > CR is van alle landen in midden amerika het

    > duurste, tijden van 5 € zijn al jaren voorbij.

    > Ze zijn nu op een punt gekomen in CR waar ook

    > Spanje, Italie en Griekenland al waren, ze denken

    > dat toeristen blijven komen hoe hoog de prijzen

    > ook zijn.

    > Dit is niet het geval, veel mensen die ik ken

    > keren CR de rug toe, omdat het gewoon niet normaal

    > is wat hier gebeurd de laatste jaren.

    > Een mooie natuur vind je ook in andere delen van

    > de wereld, en dit alleen is niet genoeg om een

    > paar duizend Km te vliegen.

    >

    > Het is overal onveilig, lees maar na waar je

    > overal moet oppassen in dit artikel, de mensen

    > lachen niet meer en zijn erg arrogant geworden.

    > De hotelkamers bieden een standaard die de laatste

    > 10 jaar niet is veranderd, buiten de prijzen dan.

    > (70-120$ per nacht)

    > in een land waar de normale man een maandloon

    > heeft van 600$ is dit alles andere als toerist

    > vriendelijk.

    >

    > Dat jullie graag reklame willen maken is logisch,

    > jullie moeten ook eten, maar blijf wel bij de

    > feiten.

    >

    > Costa Rica is mooi, maar veel te duur geworden de

    > laatste jaren, en geloof me ik was hier al vaker

    > maar dit jaar voor het laatst.

    >

    > Groetjes

    > Edwin

  • Edwin

    Beste Chris,

    Iemand met een oog voor de feiten.

    Zie je hier niet vaak, meestal profileren zich alle in CR wonende Nederlanders.

    Ik wil CR niet slecht maken, maar jij komt er al 20 jaar, en ik ongeveer 12 en mijn ervaringen zijn alles andere als negatief,

    eerder realistisch.

    Ik praat niet eens over hoe de helft van de kinderen, te maken hebben met sexueel misbruik in de familie.

    Of waaromer zoveel ongetrouwde vrouwen rondlopen met kind, omdat het een lekkere bron van inkomsten is, per slot van rekening moet de vader betalen,

    en meerdere kinderen van verschillende vaders brengt geld in de knip. (Er zitten meer vaders in de bak als echte boeven, omdat ze niet kunnen betalen)

    Of hoe Tico`s en Tica`s, alhoewel er toch zo een goede gezondheidzorg is, jaren moeten wachten op een normale operatie (Knie, Ogen, Gebit enz.)

    Zelfs voor een normaal winkelcentrum staat een bewaker met een Shotgun, Omdat het zo veilig is?

    in San Jose zijn taxi`s die niet eens naar bepaalde wijken rijden omdat het gevaar te groot is, zelfs de politie komt niet op patrouille.

    Dat er zo`n aandrang kwam op negatieve publiciteit wist ik al, zijn altijd dezelfde die dit toch wel mooie NATUURLAND beter willen voorstellen als het in werkelijkheid is.

    Iedereen komt altijd met hoe het ergens anders ook gevaarlijk is, in Nederland of de USA of weet ik veel waar, dit intreseert me niet, we praten over CR, en daar is niet alles rozegeur en maneschein.

    De langste tijd dat ik er was waren 8 weken, geleefd tussen de Tico`s en Tica`s, dan leer je de mensen pas kennen, plus alle negatieve kanten van het land.

    Een Amerikaan die ik ken, is in Guanacaste 6 keer bezocht door inbrekers, een keer waren ze thuis en moesten onder bedreiging van een wapen alles afgeven,

    is inmiddels weer teruggegaan naar de USA (Waar het volgens mij ook niet beter is, maarja het is zijn vaderland).

    Volgend jaar komt er nog iets leuk bij, Chinchilla (De president) wil met ultralights en helikopters parouilleren,op zoek naar branden in bepaalde gebieden en wil dit financeren met een extra; LET OP

    “TOURISTENBELASTING” alsof die dertig dollar niet genoeg zijn bij de terugreis, nee dankjewel! uitkleden laat ik me alleen door mijn vrouw.

    De natuur is mooi, maar daarmee is alles gezegd

  • Anja en Otto

    Alles is relatief en als je als toerist Costa Rica bezoekt zul je van die misstanden maar heel weinig merken en beleef je een geweldig mooie vakantie.

    Een toerist die naar Zuid Afrika gaat of naar Kenia of Thailand zal ook weinig merken van allerlei wantoestanden in die landen, waar ook corruptie bestaat, geen of weinig medische zorg, straat-arme mensen die op straat lopen te bedelen, waar je absoluut niet in bepaalde wijken moet komen als buitenlander.

    En ja, in de ogen van arme sloebers worden rijke buitenlanders in hun huizen hier in Costa Rica overvallen, de prijzen in de supermarkten stijgen elke dag, de belastingdruk wordt steeds zwaarder. De drugsproblematiek wordt groot. Costa Rica ligt op de toevoer route van producerend Zuid Amerika naar het consumerende Noord Amerika. Mexicaanse drugsbazen kennen de weg in Costa Rica.

    Maar je mag Costa Rica niet vergelijken vanuit jouw Nederlands standpunt of de cultuur waarin je bent opgegroeid.

    Costa Rica is een democratie die bezig is met zich een weg te banen naar een betere toekomst, maar heeft daar maar heel weinig ervaring in, maakt forse fouten en moet die dan weer zien te herstellen. Fouten die wij 300 of 400 jaar geleden in Nederland ook hebben gemaakt, maar waar we door schade en schande van geleerd hebben en nog steeds leren.

    Het bekende Nederlandse vingertje wordt opgeheven en er wordt verteld wat er allemaal mis is met het bestuur van dit land. Ja, vrouwen maken misbruik van de wet en laten de diverse vaders van de diverse kinderen opdraaien voor hun levensonderhoud. En er is onvoldoende geld voor een grote politiemacht. Het ziekenfonds is een zooitje, corrupt en bureaucratisch.

    Maar laten we kijken wat er wel is. En dat is voor mij de moeite waard om in dit land te wonen, waar mensen ( ook in Costa Rica zijn er uitzonderingen) nog repect hebben voor elkaar.

    En de toerist? Die gaat weer bruin verbrand terug naar huis met een fototoestel met vele honderden prachtige herinneringen, vol met nieuwe vitaminen en lekker bijgetankt om het Nederlandse klimaat (sociaal en fysiek) weer aan te kunnen.

    Otto

  • Paul

    Edwin heeft wel een punt, zie uitzending vandaag.

    “Costa Rica es el país más caro de Centroamérica y uno de los más caros en América Latina”

    Los expertos lo dicen y quienes viven aquí lo confirman: Costa Rica es el país más caro de Centroamérica y uno de los más caros de América Latina.

    http://www.telenoticias7.com/detalle_nacionales.php?titulo=Costa-Rica-es-el-pa%C3%ADs-m%C3%A1s-caro-de-Centroam%C3%A9rica-y-uno-de-los-m%C3%A1s-caros-en-Am%C3%A9rica-Latina&id=156816

    Anderzijds, het duurste eten wat we normaliter eten is de Chinees in Alajuela, ca. C11.000 ($22) en dat is voor twee personen, inclusief 4 Imperials….

    Groet,

    Paul

    (de oude)